M. GLVÁČ: Slovensku nehrozí, že by dávalo na obranu 2 percentá HDP

13.04.2012 Bratislava

Bratislava 13. apríla (TASR) - Slovenskej republike v najbližšom období nehrozí, že by mohla investovať do obrany dve percentá HDP, ako to vyžaduje politická dohoda členov NATO. V rozhovore pre TASR to dnes povedal nový minister obrany Martin Glváč, ktorý sa zúčastnil na bezpečnostnom fóre GLOBSEC v Bratislave.

"Potrebujeme zhovievavosť, efektívne programy, možno spoločné obstarávania, spoločné projekty typu V4 ako povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Dnes som sa rozprával s ministrom obrany Česka (Alexandrom Vondrom, pozn. TASR), aby sme si vedeli povedať, čo vieme urobiť lacnejšie, kde vieme ušetriť, kde vieme spolu obstarať a dostať sa cenou nižšie... Ale ja si uvedomujem, že k dvom percentám sa nedostaneme a myslím si, že si to uvedomujú aj všetci v NATO," komentoval Glváč.

Hoci minister avizuje, že sa bude usilovať o zachovanie sociálneho systému vojakov, ministerstvo bude podľa neho hľadať všetky možné spôsoby ako šetriť verejné financie. Odmieta preto úvahy o rozsiahlych modernizačných projektoch, na ktoré Slovensko nemá peniaze. Aj preto už oslovil predstaviteľov Ozbrojených síl SR, aby hľadali rezervy, kde by ministerstvo mohlo ušetriť. Personálne náklady by sa mali znížiť aj v civilnej zložke rezortu. "Ako príklad poviem, je tam úrad právnych služieb a ďalší právnici sú na iných sekciách. Tu by som chcel, aby sme možno dve sekcie zlúčili," povedal. Koľko civilistov v rezorte obrany by tak mohlo prísť o prácu, dnes minister ešte nechcel konkretizovať. Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) však hovoril o stovkách zamestnancov. "Nie je mojím cieľom prepustiť ľudí, ale efektívne s nimi narábať a používať tam, kde treba," dodal.

Prehodnotiť by sa podľa neho mohol aj finančný stav niektorých organizácií, ktoré zriaďuje rezort a v súčasnosti sú v zlej ekonomickej situácii. "To je napríklad VOP (Vojenský opravárenský podnik), ktorý je po reštrukturalizácii vo veľmi zlej ekonomickej situácii. Na jednej strane je tam zamestnanosť nejakého regiónu, na druhej strane potreba rezortu," poznamenal.
 

Vyberte región